maandag 9 juni 2014

Donut

Merhaba arkadaslar,

Bugun sizlere yeni denemis oldugum bir tarifimi paylasacagim. Biz dun aile dosdumuza davetliydik, hepberaber mangal yaktik ve guzel havanin tadini cikardik. Elim bos gitmek istemedigim icin bende `Donut` yaptim. Ilk demem oldugu icin aksilikler pesimi birakmadi, ama herseye ragmen becerebildim ;) Benimkiler biraz ince oldu, biraz fazla acmisim hamuru, ilk denemede olur oyle degilmi :) :)
Ben sahsen cikolatali olan Donut"lari daha cok sevdim, bakalim sizler hangisi daha cok begeneceksiniz....
Neyse gelelim tarifimize...

Malzemeler:
  • 60 gram toz seker
  • 40 gram oda isisinda olan margarin
  • 1 tane vanilya sekeri
  • 2 tane yumurta sarisi
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 500 gram un
  • 125 ml sut
  • 125 ml su
  • 1 tane kuru maya

Yapilisi:
  • Oncelikle cesme isisindaki olan suyumuzun icine bi paket kuru mayayi koyuyoruz ve bi kasikla karistiriyoruz (erimesi icin bi kenarda bekletiyoruz)
  • Sonra bi kabin icine seker ve margarini koyup mixer ile karistiriyoruz
  • Ardindan icine yumurta sarisini ve vanilya sekerini katip bi daha mixer ile cirpiyoruz
  • Simdi isterseniz mixerinize hamur karistirma ucunu takin isterseniz elinizle devam edin!
  • Kabimizin icin tuzu ve unu ilave ediyoruz 
  • Ardindan biraz sut birazda mayali suyumuzdan ilave ede ede hamurumuzu yoguruyoruz (yumusak bi hamur olacak)
  • Sonra uzerine folye ile kapatip yarim saat mayalanmasi icin bekliyoruz
  • Kabaran hamuru un serpili olan tezgahimiza aliyoruz, kabarikligi gitmemesi icin fazla yogurmuyoruz/ellemiyoruz
  • Bi merdane yardimi ile hamurumuzu aciyoruz (bir-iki parmak kalinliginda olacak)
  • Bi bardak yardimi ile yuvarlaklar kesiyoruz (benim bardagim 8 cm capindaydi)
  • Sonra bunlarin icini tekrardan bi yuvarlak sayesinde deliyoruz (benimki 2 cm capindaydi)
  • Butun hamuru bu sekilde yaptikdan sonra uzerine folye ile kapatip bi 10-15 dakika kadar bekletiyoruz
  • Bu arada tencerenizin icine sivi yag koyun ve orta atesde isinmasi icin bekleyin
  • Isinan yagin icine, delikli kepce yaridimi ile hamurlarinizi koyun
  • Iki tarafinida kizartin ve pecete serili olan bi tepsinin uzerine alin
  • Cikolatalari bi tabagin icine alin, altina baska bi buyuk tabaga kaynar su koyun ve boylelikle cikolatalarin erimesini saglayin
  • Soguyan Donut"lari erimis olan cikolataya bandirin ve tepsiye dizin sonra uzerini istediginiz sekilde susleyin
  • Hepsi tamamen sogudukdan sonra servis tabaginiza alip afiyetle yiyebilirsiniz...

NOT: Isterseniz cikolata yerine pudra sekeri ve suyu karistirip koyu bi kivam elde edin, icine istediginiz gida boyasini koyun ve sogumus olan Donut"lari ona bandirin ve dilediginiz gibi susleyin...

NOT: Yaginizin dogru isiya gelip gelmedigini cok kolay bi testle anlayabilirsiniz:
Yaginizin icine bi tahta kasiginizin ucunu sokun ve kenarlarinda bi suru kabarciklar olursa, yaginiz dogru isiya ulasmis demektir!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten