dinsdag 9 september 2014

Supriz ekmek

Merhaba sevgili takipcilerim,

Bugun sizlere yine kara erik ile yapilacak olan bi tarif verecegim. Hazir kara erikler cokken degerlendirelim bunlari demi yani :)  "supriz ekmek" adini ben kendim koydum, cunku tarifi Almancadan aldim/cevirdim ve Turk tariflerinde boyle bir ekmek varmi hic bilmiyorum. Almanlar buna "Buchteln" diyorlarmis.
Isim bir tarafa, bu ekmekler istege gore sicak veya soguk yenilebiliyor. Biz ailecek oglen yemeginde sicak sicak firindan cikar cikmaz yedik ve herkez ikinci parcayi istedi :) :) Gelelim tarifime...

Malzemeler: 
  • 1 tane yas maya
  • 125-200 ml sut
  • 50 gram toz seker
  • yarim tatli kasigi tuz
  • 2 tane yumurta
  • 50 gram eritilmis margarin
  • 500 gram un

Arasi icin:
  • 12 tane kara erik
  • yarim tatli kasigi tarcin
  • 3 yemek kasigi toz seker
  • 3 tane karanfil

Uzeri icin:
  • 100 ml krema
  • biraz tarcinla karismis toz seker

Yapilisi:
  • 1- Oncelikle erikleri yikayin ve ortadan kesip arasindaki cekirdekleri cikarin
  • Sonra arasi icin olan butun malzemeleri bir tencerenin icine koyun ve birazcik karistirin
  • Tencereyi bi kenara alin ve yaklasik 1 saat kadar bekletin (sulanmasi icin)
  • 2- Bir kasenin icine biraz sutten koyun ve catal yardimi ile yas mayayi eritin
  • Bir kabin icine unu koyun ve ortasinda cukur acin
  • Bu cukurun icine mayali sutu ve sekeri koyup birazcik karistirin
  • Ortadaki siviyi kenardaki unlar ile kapattirin
  • Yaklasik 15-20 dakika kadar bekeyin (kabarcik kabarcik olabilmesi icin)
  • Sonra diger butun malzemeleri ilave edin ve hamuru guzelce yogurun (yaklasik 5 dakika kadar)
  • Hamurun kabarmasi icin 1 saat bekletin
  • 3- Hamuru yogurdukdan sonra tenceredeki sulanan erikleri ocaga alin ve kaynatin
  • Yaklasik 3-4 dakika kadar kaynadikdan sonra altini kapatin ve sogumasi icin bekletin
  • 4- Kabaran hamuru esit bi sekilde 12 parcaya ayirin
  • Elinizin yardimi ile yuvarlak sekilde acin ve ortaya 2 tane yarim kara erik karisimindan koyun
  • Kenarlardan guzelce yapistirin ve tekrardan eliniz ile yuvarlak top gibi sekil verin
  • Bu sekilde butun hamuru yapin ve sivi yag ile yaglanmis borcama dizin
  • Hamuru tekrardan 1 saat bekletin, kabarmasi icin
  • Sonra onceden isinmis 180 derecelik firinda 10-15 dakika kadar pisirin
  • Hafif kizarmis olan hamurun uzerine kremayi bir firca yardimi ile surun ve uzerine tarcinli sekeri serpistirin
  • Tekrardan firina verin ve nar gibi kizarana kadar pisirin (yaklasik 10-15 dakika)
  • Afiyet olsun !!!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten