maandag 23 mei 2011

Mercimek koftesi - Linzenballetjes

Pasta yapmaktan bu aralar tarif yazmaya vaktim kalmiyor :)) Hazir bi firsat bulmusken hemen yazayim dedim... Bu seferde sizlere mercimek koftesinin tarifini verecegim. Eger bu tarifi harfiyen uygularsaniz mukemmel mercimek kofteleriniz olacaktir...

Malzemeler:
  • 1 su bardagi kirmizi mercimek
  • 1 litre su
  • 2 su bardagi ince/orta bulgur
  • 2 tane orta boy kuru sogan
  • 1 cay bardagi sivi yag (isterseniz zeytinyagi)
  • salca
  • al biber (kirmizi toz biber)
  • karabiber
  • maydanoz
  • tuz
  • istege gore limon suyu

Yapilisi:
  • Once kirmizi mercimekleri yikayin
  • Mercimekleri bir litre su ile bi tencerenin icine koyun ve orta ateste kaynamaya birakin
  • Mercimekler ezilip hafif sulu kalincaya kadar kaynatin - sonrada blanderdan gecirin
  • Ince bulguru bi ileyenin/kabin icine koyun ve uzerinden sulu mercimekleri dokun ve karistirin
  • Kabin uzerini aluminyum folyo ile guzelce kapatin - 30-45 dakika bekleyin (bulgurun sismesi lazim)
  • Bu aradada bi tavanin icinde sivi yag ile salca ve al biberi kavurun
  • Kuru soganlari blenderdan gecirin
  • Dakikasi doldukdan sonra sogani ve yag, salca, al biber karisimini kabin icine ekleyin ve 10 dakika iyice yogurun
  • Sonra kofte modelini verip servis edeceginiz tabagin uzerine dizin
  • Afiyet olsun...

Not:
  • Sevenler mercimek koftelerinin uzerine limon suyu dokerek yiyebilir
  • Biraz eksi olamsini istiyorsaniz butun malzemeleri karistirirken icine limon suyunuda ilave edebilirsiniz



maydanozu sevmeyen arkadaslarim icin maydanozsuzda mercimek koftesi yapmistim, onuda koymak istedim...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Door taarten te bakken, heb ik weinig tijd om recepten te schrijven :)) Ik heb nu een gelegenheid en natuurlijk gelijk een recept delen... Deze keer ga ik aan jullie een linzenballetjes recept geven. Ik wist niet hoe ik het moest noemen, daarom heb ik het maar linzenballetjes gemaakt :)) Als u een voor een de staps volgt zult u een heerlijke linzenballetjes hebben...

Benodigdheden:
  • 1 glas rode linzen
  • 1 liter water
  • 2 glazen fijne ''bulgur'' (te vinden in Turkse winkels)
  • 2 stuks middelgrootte ui
  • 1 kleine glas zonnebloemolie (of olijfolie)
  • tomatenpuree
  • paprika poeder
  • zwarte peper
  • peterselie
  • zout
  • op eigen verzoek citroensap

Zo maak je het klaar:
  • Was eerst de rode linzen goed
  • Zet de linzen en 1 liter water in een pan en kook het op een middelhoog vuur
  • Kook het totdat de linzen verpletterd en wat waterig blijft - neemt het daarna door de blender
  • Zet de ''bulgur'' in een kom en giet de waterige linzen eroverheen en meng het door elkaar
  • Bedek de kom met een aluminiumfolie - 30-45 minuten wachten (totdat de ''bulgur'' dikker wordt)
  • Braad in een pan de tomatenpuree en de paprikapoeder met de zonnebloemolie 
  • Neem de uien door de blender
  • Nadat de tijd om is voeg je de tomatenpuree, paprikapoeder, zonnebloem olie en de uien toe in de kom en kneed het 10 minuten lang goed door
  • Geef als laatst de model en zet het op de bord
  • Eet smakelijk...

Notitie:
  • Mensen die ervan houden, kunnen citroensap over de linzenballetjes doen
  • Als u het wat zuur wilt, kunt u bij het mengen van alle benodigdheden ook citroensap toevoegen
  • Als u het wilt, kunt u de linzenballetjes met ijsbergsla eten, dan is het ook heel erg lekker...



voor de vriendinnen die niet van peterselie houden, had ik ook zonder peterselie linzenballetjes gemaakt. 
ik wou die foto's ook laten zien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten