woensdag 27 april 2011

Irmik tatlisi - Griesmeel zoetje

Eh agzimiz tatlansin artik demi :) Sira geldi birde tatli tarifi vermeye...
Ben bu irmik tatlisi tarifini cok seviyorum, boyle sulu sulu cok guzel oluyor. Inanmazsiniz ama yazarken bile canim cekti :)) Denemenizi cok tavsiye ediyorum...

Malzemeler:
  • 5 tane yumurta
  • yarim su bardagi toz seker
  • 1 su bardagi sivi yag
  • 1 su bardagi yogurt
  • 1 tane kabartma tozu
  • 2,75 su bardagi irmik unu
  • 0,75 su bardagi normal un

Serbeti icin:
  • 6 su bardagi su
  • 4 su bardagi toz seker
  • limon suyu

Yapilisi:
  • Ilk once bir kabin icine yumurtalari ve sekeri koyun ve guzelce mixer ile kopurtun
  • Ondan sonra sivi yagi ve yogurtu ilave edin ve mixer ile guzelce karistirin
  • Son olarakda unu, irmik ununu ve kabartma tozunu ilave edin ve mixerin dusuk ayarinda karistirin
  • Firin tepsinizi/borcami sivi yag ile yaglayin - ve tatlinin karisimini tepsinin icine dokun
  • Onceden isinmis 175/180 derecelik firinda kizarana kadar pisirin (firinina gore degisebilir!)
  • Pistigini anlamak icin dis kurdanini kekin icine batirin, eger temiz cikarsa pismis demektir

  • Bir tencerenin icine suyu ve sekeri koyun, orta ateste kaynamaya birakin
  • Sekerler tamamen eridikden sonra ve serbet biraz kaynamaya baslayinca limon suyunu ilave edin
  • Sonra serbet kivama gelene kadar kaynamaya birak (10 dakika kadar kaynayacak)

  • Pismis ve sogumus olan kekinizi dilediginiz sekilde kesin
  • Sonra uzerine sicak olan serbeti dokun !!!
  • Gozunuze serbeti cok gelebilir ama bu serbeti tatlimiz cekiyor...

Not:
  • Arzuya gore uzerine hindistan cevizi serperek susleme yapabilirsiniz...
  • Eger isterseniz tatlinin karisimina ceviz de ilave edebilirsiniz - oda guzel bi tat veriyor...





----------------------------------------------------------------------------------------------------------

En nu is het al lang de tijd om een zoetje recept te delen :))
Ik vind deze griesmeel zoetje heel erg lekker, ik krijg er zelf tijdens het schrijven trek :))
Ik raad jullie om deze recept te proberen... En nu de recept...


Benodigdheden:
  • 5 stuks eieren
  • 0,5 glas suiker (halve glas)
  • 1 glas zonnebloem olie
  • 1 glas yoghurt
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2,75 glas griesmeel
  • 0,75 glas bloem (meel)

Voor suikerwater:
  • 6 glazen water
  • 4 glazen suiker
  • halve citroensap

Zo maak je het klaar:
  • Zet allereerst in een kom alle eieren. En zorg ervoor dat het goed schuimt met behulp van een mixer ( de snelheid moet 3 zijn)
  • Voeg daarna een voor een de suiker, de zonnebloem olie en de yoghurt toe en meng het weer met de mixer
  • Als laatst voeg je een voor een de bloem (meel), de griesmeel en de bakpoeder toe en meng het weer met de mixer (deze keer moet de snelheid 2 zijn)
  • Besmet eerst je bakvorm met zonnebloem olie goed in - en voeg daarna de beslag van de griesmeel zoetje erin
  • Bak de griesmeel zoetje in een voor verwarmde oven van 175 Celsius graden (het kan per oven verschillen!)
  • Om na te gaan of het goed gebakken is, kun je een tandenstoker in de cake steken. Als het schoon uit komt is het goed gebakken

  • Voeg in een pan de water en de suiker toe en zet de pan op matig vuur aan de kook
  • Als de suiker oplost en de water warm wordt, kun je de citroensap toevoegen
  • Laat de suikerwater goed koken (ongeveer 10-15 minuten)

  • De gebakken en de afgekoelde cake moet u eerst in stukjes snijden
  • Vervolgens kunt u de hete suikerwater toevoegen !!!
  • Het kan zijn dat u de suikerwater wat veel vind, maar wees niet bang, want de cake trekt het goed in...

Notitie:
  • Als u het wilt, kunt u de griesmeel zoetje versieren met kokosnoot
  • Ook kunt u stukjes walnoot toevoegen aan de beslag van de griesmeel zoetje - het geeft een aparte lekkere smaak eraan



Geen opmerkingen:

Een reactie posten